27 d’octubre 2011

PROGRAMA DE PADRINS LINGÜÍSTICS

Estimats professors/es de l’IES Sa Colomina,
Des de la Comissió de Normalització Lingüística volem informar-vos de l’inici del programa de padrins lingüístics.
Com bé sabeu, l’arribada d’alumnat nouvingut és constant al nostre centre. Per això, volem iniciar una experiència que ja es du a terme a altres centres i que ha obtingut resultats molt interessants.
QUÈ ÉS? A QUI VA ADREÇAT?
El programa de padrins lingüístics consisteix a adjudicar voluntaris lingüístics a l’alumnat acabat d’arribar, o que ja du un temps al nostre centre i encara no s’ha integrat satisfactòriament amb els seus companys.
QUI POT SER PADRÍ LINGÜÍSTIC?
Qualsevol alumne catalanoparlant, company de l’aula ordinària que aculli i acompanyi amb dedicació especial l’alumne nouvingut.
QUÈ FA?
Els padrins, mitjançant un contracte, es comprometen a parlar a l’alumne nouvingut sempre en català, a fer-li entendre què demana el professorat, i en general, a ajudar aquestos alumnes en la seva integració al centre.
QUANT DURA?
Aquest programa s’anirà revisant periòdicament, i en principi tindria una duració trimestral que es podria prolongar si fos necessari.
QUINS PROFESSORS HI COL·LABOREN?
El tutor i tot l’equip educatiu del grup on hi són els alumnes nouvinguts i els seus padrins, s’encarregarien  de supervisar la feina del padrí lingüístic, que com a compensació, rebria un diploma en finalitzar la seva tasca i igualment podria pujar nota en les assignatures que els diferents departaments didàctics consideressin oportú.
En qualsevol cas, els diferents membres de la Comissió de Normalització Lingüística ja us informaríem personalment dels alumnes que inicien aquesta experiència.
Agraïm la vostra col·laboració.

25 d’octubre 2011

26 d'octubre, EL CATALÀ EN L'ENSENYAMENT

Amb motiu del 25è aniversari de l´aprovació de la Llei de Normalització Lingüística a les Illes Balears, l´Institut d´Estudis Eivissencs ha organtizat dues taules redones: el dimecres, 26 d´octubre, El català en l´ensenyament, i el dijous 27, El català en la societat.

El Parlament de les Illes Balears va aprovar el 29 d´abril de 1986, per unanimitat, la La Llei de Normalització Lingüística de les Illes Balears. Aquesta llei, fruit del consens entre tots els partits, va néixer uns objectius fonamentals: fer efectiu l´ús progressiu i normal de la llengua catalana en l´àmbit oficial i administratiu; assegurar el coneixement  i l´ús progressiu del català com a llengua vehicular en l´àmbit de l´ensenyament; fomentar l´ús de la llengua catalana en tots els mitjans de comunicació social i crear la consciència social sobre la importància del coneixement i l´ús de la llengua catalana per tots els ciutadans.

Amb aquestes jornades, a les que s´ha convidat representants de diversos àmbits (professorat, FAPA, sanitat, CAEB, Consell Escolar Insular, Delegació d´Educació) l´IEE vol fer balanç de les mesures portades a terme al llarg d´aquests 25 anys.
 
Les taules redones se celebraran al Club Diario, a les 20h.

07 d’octubre 2011

Guia de recursos lingüístics en català

Cursos de llengua catalana per a pares i mares

Darrera actualització: 29/09/2011

Informació general

TERMINI D’INSCRIPCIÓ: del 3 d'octubre al 4 de novembre de 2012 en els centres.
DATES DELS CURSOS: comencen la setmana del 9 de gener de 2012 i acaben la setmana del 3 d'abril de 2012.
LLOC: centres educatius de les Illes Balears.
NIVELLSA1, A2, B1, B2 i C1.
--

Cursos per a pares i mares

El Cofuc ofereix cada any cursos de llengua catalana adreçats als pares i mares nouvinguts o sense nocions de català (A1) i a la resta de pares amb coneixements previs de català que vulguin reciclar-se dels diferents nivells (A2-B1-B2 i C1), d’alumnes d’educació infantil, primària i secundària de tots els centres de les Illes Balears.
No són cursos preparatoris per a les proves oficials dels certificats de català, ja que només són cursos de 45 o 50 hores pensats per repassar coneixements.
L’objectiu d’aquests cursos és oferir als destinataris uns coneixements sobre la llengua i la cultura catalanes que els permetin col·laborar amb els seus fills en l'aprenentatge de la llengua catalana i comprendre i produir converses per poder participar de la realitat lingüística i social més propera.
Perquè aquesta iniciativa es pugui dur a terme, hi col·laboren de manera activa l’Associació de Mares i Pares d’Alumnes (AMIPA) i la direcció dels centres.
Els cursos es fan als mateixos centres on els pares tenen matriculats els fills i els imparteixen professors del centre. Se’n fa una convocatòria anual.
La durada dels cursos és de 45 i 50 hores, repartides en dues sessions setmanals de 2 hores.
Destinataris
  • Pares i mares nouvinguts o sense nocions de català (A1) i a la resta de pares amb coneixements previs de català que vulguin reciclar-se dels diferents nivells (A2-B1-B2 i C1)
Lloc
  • Centres on tenen matriculats els fills
Dates
  • De gener a abril
Durada
  • A1, A2, B1: 45 hores
  • B2, C1: 50 hores
MÉS INFORMACIÓ EN ELS VOSTRES CENTRES

04 d’octubre 2011

CURSOS DE CATALÀ PER A JOVES NOUVINGUTS


SETEMBRE-DESEMBRE 2011
Cursos de català adreçats a joves d’entre 12 i 16 anys, amb els quals es vol reforçar l’aprenentatge del català, principalment a nivell oral.
Del 20 de setembre al 22 de desembre de 2011
DIMARTS I DIJOUS, de 17.30h a 19h.
PLACES LIMITADES
ASSISTÈNCIA OBLIGATÒRIA: Passats els primers 15 dies de classe, les persones que no hi hagin assistit (sense justificació) perdran la plaça.
INSCRIPCIONS: seu de l'IEE

CURSOS DE LLENGUA CATALANA (INSTITUT D'ESTUDIS EIVISSENCS)

01 d’octubre 2011

1r Campionat d'Scrabble Eivissa 2011

El 1r Campionat de Scrabble d'Eivissa estarà emmarcat dins els actes del Correllengua que com any organitza l'Associació Vuit d'Agost. El Club Scrabble Eivissa organitza aquest primer campionat on esperem que tots plegats ens ho passem molt bé jugant amb la nostra llengua i demostrem una vegada més que és més viva que mai.

Hora
dissabte, 22 / octubre · 09:00 - 19:00

Lloc
IES Santa Maria d'Eivissa
Ignasi Wallis 33, Vila

Entrevista  CLUBSCRABBLE EIVISSA